Står vægten stille? Det kan være hormonel ubalance
Mange af os har stået i den situation, hvor vi af forskellige årsager har taget på, og gerne vil af med de ekstra kilo igen. Problemet er bare at de ikke vil af, lige meget hvad vi gør. Det samme kan ske for dem der har haft et stort vægttab, men de sidste fem – ti kilo sidder fast!
Det kan der være mange forklaringer på. Som regel er det aldrig enkelt, da der kan være flere faktorer der spiller ind. Du vil her kunne læse om typiske forskellige problemstillinger i forhold til ”genstridige kg” og forhåbentligt derved blive klogere på hvad årsagen er til dine udfordringer samt, hvordan du får løst dem.
Du vil i det efterfølgende blive præsenteret for følgende problemstillinger:
- Sukker, kulhydrater, hormoner og insulinresistens
Sukker, kulhydrater, hormoner og insulin resistens
Det er vigtigt at forstå, hvordan hormoner virker generelt og hvad insulin er for en størrelse. Derfor gennemgås kort begge dele, inden vi går videre med insulinresistens.
Hvad er Hormoner
Helt overordnet er hormoner forskellige stoffer der bliver frigivet i blodet til at regulere diverse funktioner i kroppen. Hormoner kan virke langsomt over mange år, som ved kønsmodning, eller lynhurtigt, som når man får et chok og adrenalinen pumper rundt i kroppen.
En holistisk tilgang til kroppen betyder, at alle kropsfunktioner interagerer med hinanden (og med den verden vi befinder os i). Metaforisk kunne man se det som når en sten kastes i en sø, så spreder ringene sig over til den anden bred. Det samme kunne man sige om kroppen. Er noget skævt et sted spreder ringene sig, indtil kroppen begynder at fremvise symptomer. Fejlagtigt tror vi, at disse symptomer er problemet, i virkeligheden kunne de have rod et helt andet sted. Man kunne fristet til at sige, at vi skal lede efter stenen og ikke jagte ringene. Det samme gælder med hormoner. De er så overordnede, at man sjældent tænker, at det kunne være dem der er skyld i ”ringene”.
Tag f.eks. insulin. En ubalance sker. Den ubalance får andre hormoner i ubalance og ringene af den ubalance kan på overfladen ses som f.eks. fedme, PMS, infertilitet (både hos kvinder og mænd), sukkersyge, åreforkalkning, alzheimers lignende symptomer, osv. Rigtig mange forskellige dårligdomme, som oftest vil blive behandlet på symptomerne og ikke på at få kroppen i balance igen.
Insulin
Insulin er et hormon der produceres i bugspytkirtlen. Det bruges primært til at sænke blodsukkeret. Det vil sige, at hver gang vi indtager føde, vil der blive produceret insulin. Hvor meget afhænger af hvor sukkerholdig føden er.
Kroppen skelner ikke om det er fra almindelig husholdnings sukker og hvidt brød eller pasta. I det hele taget vil alle kulhydratholdige fødevarer få blodsukkeret til at stige væsentligt dvs.; alle kornprodukter, kartofler, samt mange rodfrugter, frugt (specielt tørret frugt) og frugtjuice/smoothies, koffeinholdige drikke, herunder specielt kaffe.
Insulinresistens
Den vestlige måde at leve på, med et højt sukker og kulhydrat indtag, megen stress og minimal motion, er en kæmpe belastning for hele kroppens system. Insulin resistens kan være et af følgerne og forløberen for mange svære lidelser. Fænomener der desværre er stærkt stigende, og disse kan b.la. være:
- Hjerte-kar sygdomme
- PCO (Poly Systisk Ovarier)
- Større risiko for kognitive lidelser
- Diabetes 2
- Fedme
Ved konstante svingninger i blodsukkeret kan vores celler udvikle en nedsat følsomhed for insulinen og insulin er det der sørger for at glukosen kommer ind i cellerne. Kroppen får derfor ikke den ønskede mængde glukose og sender signal om mere. De insulin producerende celler i bugspytkirtlen (pancreas) kommer på overarbejde og vil til sidst trættes og ikke være i stand til at følge med behovet. Blodsukkeret stiger stadig, men der er ikke nok insulin til at transporterer det ind i cellerne.
Overvægt og insulinresistens
Det ser ud til at fedme og insulinresistens hænger sammen. Mange drager konklusionen, at det er fedme der fører til insulinresistens, men meget tyder på, at det faktisk forholder sig omvendt. De fleste er heldigvis enige om, at det er et livstilsproblem, altså b.la. dårlig kost og for lidt motion. Billedet er lidt forskelligt for kvinder og mænd.
Hos kvinder med insulinresistens ser man b.la.:
- Østrogen går ned og testosteron op
- Øget skægvækst
- PMS problemer
- ”Æbleform” eller ”muffin-top”, altså fedt omkring maven og ingen talje
- Hagefedt eller ”dobbelthage”
Hos mænd med insulinresistens kan man b.la. se:
- Testosteron går ned og østrogen op
- Sparsomt hovedhår
- Kvindelige former; hofter, mandebryster, tykke lår, mavefedt ”muffin-top”, ”bildæk” (kært barn har mange navne)
De tynd-fede
Her er en kategori der ligger i farezonen. De er slanke, og med vores vestlige briller, sunde. Problemet er, at de sagtens kan lide af insulinresistens, og følgesygdommene, alligevel.
B.la. ser vi mange slanke kvinder, der ikke kan få børn pga. PCO, som er en af følgerne af insulinresistens.
Kost og insulinresistens
Det er ret simpelt at undgå insulinresistens og skulle man allerede have det, er det rimelig let at få kroppen på ret køl igen. Dvs. i teorien er det let, i virkeligheden kan det være så svært, at mange mennesker ikke formår det.
Årsagen til insulinresistens og følgesygdommene, er primært det svingende blodsukker, så det skal stabiliseres! Det gælder fra nu af om at spise en kost der gør at udsvingene i blodsukkeret bliver så små som muligt. Det er op til den enkelte at vælge, hvor radikalt der skal gås til værks. Da alle mennesker er forskellige med forskellige behov, kan det være en god ide at lave en optimal kostplan med en faglig dygtig indenfor ernæring.
Her er nogle retningslinjer du kan lade dig inspirere af:
Drop alle sukkerholdige mad- og drikkevarer
Drop koffeinholdige drikke, specielt kaffe
Drop alle slags kornprodukter
Få dine primære proteiner fra plantemad (linser, bønner, kikærter mm.) og spis kun rødt kød en til to gange om ugen, meget gerne vildt og lam, og kylling en gang om ugen
Få nok af det gode fedt fra nødder, frø, avokado, fede fisk, men også gerne som tilskud i form af fiskeolier og planteolier f.eks. fra hørfrø, hampefrø, kæmpenatlys
Få dine kulhydrater fra grøntsager og frø
Minimer indtaget af frugt
Indtag en fedt- og/eller proteinkilde inden du indtager sukker-, koffein-, eller kulhydratholdige fødevarer eller drikke. En snack kunne se sådan ud: En håndfuld blandede nødder inden noget frugt. Eller en morgenmad: Æg og grøntsager inden en frugtsmoothie (med mandler og hampeolie, selvfølgelig). Kaffe efter måltidet, aldrig før
Sørg for aldrig at blive oversulten eller overmæt
Få masser af grøntsager samt proteiner og sundt fedt til hvert måltid
Her finder du andre af mine blogindlæg der er relevante indenfor vægttab:
Fedtforbrænding – 2 ting du sikkert ikke viste, der gør den effektiv
Sådan påvirker søvnmangel din fysiske og mentale sundhed
Ønsker du personlig hjælp til vægttab?
Læs mere om mit forløb HER