sådan øger du din fedt forbrænding

Fedtforbrænding - sådan gør du den effektiv

Kroppen er afhængig af disse to ting for at den kan forbrænde fedt effektivt:

 • Høje niveauer af leptin
 • Følsomme leptin receptorer

Hvorfor?
Leptin får dig til at forbrænde oplagret fedt. De fleste diæter, eller urealistiske slankekure frarøver kroppen både fedt og muskler. Samtidig kompenserer din krop for reduceret kalorieindhold og fedt indtag ved at sænke din energi og dit stofskifte.

Kroppen er naturligvis ikke klar over, at du er i gang med at finde den der lækre slanke krop frem igen og at det intet har med overlevelse at gøre. Så når du begynder at ”sulte” den, så bliver der sendt faresignaler til hjernen. Resultatet heraf er faldende leptinniveauer og reduceret fedtforbrænding. Kropsfedt giver nemlig både energi og varme til kroppen, og bliver derfor anset som en vigtig ressource hvis maden pludselig er en mangelvare.

Link til studie HER

Så kroppen gør altså det stik modsatte af hvad du håbede på – ikke så fedt – bogstaveligt talt 🙂

Leptinniveauerne er relateret til en række ting, herunder insulin, dit kalorieindtag, og dit nuværende niveau af kropsfedt.

Under normale forhold, er der rigelige mængder af leptin. Men når dit kalorieindtag er på et minimum og især hvis du er på en lav kulhydrat diæt, som sænker dit niveau af cirkulerende insulin, så falder leptin niveauet også. Det bliver således sværere at tabe sig.

Det er desværre kun halvdelen af problemet. Rigtig mange overvægtige personer lider af leptin resistens. Det gør de på grund af flere år med for meget fedt på kroppen, og deres indtagelse af usunde forarbejdede fødevarer. Leptin resistens betyder, at selv ved høje niveauer af leptin, er hjernen ikke længere i stand til at signalere fedtforbrænding til kroppen og simulere et vægttab. Leptin resistens stimulerer også appetitten, og det får dig automatisk til at spise mere.

Faktorer der bidrager til leptin resistens. 

Som med alle andre hormoner, er leptin resistens et komplekst problem, som kan have forskellige årsager. 

Faktorer der bidrager til leptin resistens:

 • Indtagelse af meget fruktose (naturlig sukker som findes i frugt, juice, honning og som tilsættes massevis af forskellige fødevarer)
 • Højt stressniveau
 • Indtagelse af mange simple kulhydrater (hvidt brød, pasta, ris, slik, kager osv.)
 • Mangel på søvn (hvis du ikke sover minimum 7-9 timer dagligt)
 • Højt insulinniveau (kommer af indtagelse af for mange usunde fødevarer)
 • Overspisning
 • Manglende motion
2 ting der skaber succes med vægttab er høje niveauer af leptin samt følsomme leptin receptorer

Sådan øger du dit leptinniveau

Selvom det er et komplekst problem, kan man godt gøre noget selv for at ændre det. Du kan bl.a. gøre følgende:

 • Få nok søvn. Dvs. minimum 7 timer. Det bringer balance i dine hormoner og booster bl.a. dit Leptin-niveau. Udover at Leptin øges af søvn, sænker det samtidigt niveauet af Ghrelin. Hormonet Ghrelin bliver dannet i maven og er et hormon, der øger sultfølelsen. Få tips til bedre søvn HER
 • Spis Omega-3 fedtsyrer. Enten gennem fede fisk eller et rent flydende omega3 kosttilskud – som er høj på DHA fedtsyrerne, da det er det vigtige fedtstof ift din hormonbalance. Og undgå Omega-6 fedtsyrer (vegetabilske olier, kornprodukter og rødt kød)
 • Stop med at spise snacks dagen lang. Når du konstant spiser (selv i små mængder) sender du leveren på overarbejde, og dine hormoner får ingen pause. Der skal gå 3 timer imellem indtagelse af fødevarer, og du må ikke spise noget 3 timer inden du går i seng.
 • Fjern alle giftstofferne fra dit liv. De stresser din krop som sænker leptinniveauet. Undgå forarbejdede fødevarer, sukker, kunstige sødestoffer, parabener, pesticider osv.
 • Spis magert protein og sunde fedtstoffer til morgenmad. Det holder dig mæt i lang tid, og fremmer dit leptinniveau
 • Undgå simpel stivelse, forarbejdede fødevarer, sukker og fruktose (spis komplekse og resistente kulhydrater, magert protein og masser af grøntsager)
 • Drik 8 glas vand om dagen, så alle affaldsstoffer bliver renset ud af kroppen
 • Begræns din indtagelse af alkohol. Helst skal du helt undgå alkohol

Hvis du følger ovenstående tips, kan du få mere succes med dit vægttab.

En god måde at spise på for at følge ovenstående anbefalinger er at spise anti-inflammatorisk kost. Det kan du læse mere om HER

Ønsker du personlig hjælp til sundere livsstil og vægttab?

 

Læs mere om mit forløb HER

Facebook
Email
LinkedIn
Arkiver
Scroll to Top