Sådan påvirker søvnmangel din fysiske og mentale sundhed

Sådan påvirker søvnmangel din fysiske og mentale sundhed

”Søvnmangel gør os ineffektive på arbejdet og farligere bag rattet. Manglen på søvn undergraver vores livskvalitet og gør os sårbare over for sygdom. Søvnmangel har også ansvaret for, at vi bliver mindre i stand til at reagere kreativt på problemer og muligheder, mindre originale, fleksible og alsidige i vores tænkning og derfor dårligere til at komme med nye ideer.”

Ovenstående citat er taget fra en stor engelsk undersøgelse og den beskriver i sin enkelthed meget godt, at søvn og mangel på samme påvirker alt i vores liv – både i forhold til vores mentale såvel som fysiske sundhed. Når vi sover så restituerer og genopbygger vi kroppen. Så langvarig manglende søvn, kan have alvorlige negative konsekvenser.

I nedenstående finder du mere viden og forståelse af hvad manglende søvn bl.a kan skabe af ballade i forhold til generelle sundhed, fordøjelse, vægttab samt udviklingen af livsstilssygdomme.

Søvnmangel og immunforsvaret

Søvn har en afgørende betydning for kroppens immunforsvar. Uden nok søvn bliver kroppen dårligere til at danne visse stoffer af betydning for immunsystemet. Fx påvirkes proteinet Interleukin-6, der bekæmper infektioner i kroppen, og som også har vist sig at spille en vigtig celle-dræbende rolle i forbindelse med kræft. Og der går ikke lang tid, før kroppen responderer negativt. Et større studie, hvor forsøgspersonerne i seks dage sov fire timer pr. nat, viste udover en nedsat immunrespons også en nedsat evne til at regulere blodsukkerniveauet, hvilket øger risikoen for diabetes.

Et søvnstudie foretaget af Dr. Harvey Moldofsky[i] viste blandt andet, at på blot få nætter med konstante afbrydelser lige inden den dybe søvn, udviklede deltagerne de klassiske symptomer på kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi – den udbredte og smertefulde gigtsygdom. Så konklusionen på studiet var, at det er bedst at sikre sig en uforstyrret søvnrytme, og at man skal nå den dybe søvnfase.

Søvnmangel og fordøjelsen

Du har sikkert hørt, at vi i vores tarme har en masse bakterier – nærmere betegnet omkring to kilo, der er meget vigtige for vores fordøjelse. Ligesom vi kender det fra vores eget arbejde, så kan vi ikke arbejde godt, hvis ikke vi har ordentlige arbejdsforhold. Det samme gælder for tarmbakterierne.

I nattetimerne ”renser” kroppen hele systemet, og søvnen får tarmene tik at restituere. Når vi ikke sover nok, så får kroppen ikke ro til at få balance i forholdet mellem de gode og dårlige bakterier – og de dårlige bakterier kan få overtaget og give uro i tarmene. 

Undersøgelser viser, at reduktion i mængden af søvn kan reducere immunforsvarets styrke med op til 25 pct. – så ikke nok med, at du får uro og en oppustet mave af ikke at sove nok, du har også langt større risiko for at blive syg.

Søvnmangel og vægt

Kan man sove sig til et vægttab? Ja. Der er en klar sammenhæng mellem søvn og behovet for at spise. Din krop har et hormon, der undertrykker appetitten, som hedder leptin og populært er kaldet ”mæthedshormonet”. Det frigøres fra kroppens fedtceller og er med til at fortælle hjernen, at det er på tide at stoppe med at spise. Leptin påvirkes blandt andet af søvn – jo kortere tid du sover, jo mere falder niveauet af leptin.

Din krop har også et appetitstimulerende hormon kaldet ghrelin, som populært kaldes for ”sulthormonet”. Det produceres i maven og fremkalder sult. Ghrelin påvirkes også af din søvn, da søvnmangel øger niveauet af ghrelin og derved øger din appetit.

En undersøgelse blandt 10.000 personer viste en 60 pct. øget risiko for overvægt for personer, der sover mindre end fem timer pr. nat i forhold til dem, der sover syv timer.[ii]

Søvnmangel og blodkar

Visse studier[iii] viser også, at søvnen sørger for at holde blodkarrene spændstige, så de hurtigt kan udvide sig og trække sig sammen igen efter behov. Sover man ikke nok, bliver denne funktion ødelagt, og konsekvensen er, at blodkarrene begynder at stivne. Og stivnede blodkar øger risikoen for at udvikle åreforkalkning.

Studierne viste, at næsten en tredjedel af de forsøgspersoner, som sov mindre end fem timer om natten, havde sygdomsfremkaldende åreforkalkninger i årerne. For de deltagere, der sov en ekstra time hver nat faldt tallet til hver tiende. Risikoen for at få en sygdom pga. åreforkalkning var lavest for de forsøgspersoner, der sov mere end syv timer hver nat.

Ønsker du gode tips til at sove bedre så læs mere på dette blogindlæg HER  

Links til studier der refereres til i teksten:

[i] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Moldofsky+H%5BAu%5D+AND+Toronto

[ii] Van cauter, Eve et al.. ”Metabolic Consequenses of sleep and sleep loss” Sleep Medicine 9, september 2008, s.23-28

[iii] Studie fra American Medical Association 2008.

[i] Leadbeater, Charles: Dream on: Sleep in the 24/7 Society (London: Demas, 2004 s.21mangel

Har du brug for hjælp til at optimere din søvn og din sundhed, så kig nærmere på mit forløb det sunde liv 

Facebook
Email
LinkedIn
Scroll to Top