Undgå blåt lys om aftenen og sov bedre

Blåt lys og bedre søvn: Sådan er de forbundet

Forståelsen for det direkte link imellem dosis af blåt lys og søvn er en af de vigtigste elementer at få styr på, såfremt man ønsker at optimere ens søvn. 

Hvad har blåt lys med søvn at gøre?

Lad mig forklare lidt nærmere. Vores søvn-vågen-rytme er en naturlig døgnrytme, der styrer, hvornår vi er vågne, og hvornår vi er trætte. Denne rytme styres af hormonet melatonin. Melatonin produceres af vores hjerner, når det bliver mørkt. Det er melatonin, der får os til at føle os trætte og hjælper os med at falde i søvn.

Blåt lys påvirker produktionen af melatonin. Blåt lys har en kort bølgelængde, og det er det lys, der stimulerer vores hjerner mest. Når vi udsættes for denne form for lys, reduceres produktionen af melatonin. Dette kan gøre det vanskeligere at falde i søvn og føre til dårligere søvnkvalitet og sådan er der alså en direkte forbindelse mellem det blå lys og bedre søvn. 

 

Blåt lys om aftenen

Det blå lys fra elektroniske apparater, såsom computere, smartphones og tablets, kan forstyrre vores søvn-vågen-rytme og gøre det vanskeligere at falde i søvn.

Det er derfor vigtigt at begrænse vores eksponering for denne lyskilde i de timer op til sengetid. Her er nogle tips til at minimere det blå lys og opnå en bedre søvn:

  • Undgå at bruge skærme i de sidste par timer før sengetid.
  • Brug en skærmfilterapp, der reducerer det blå lys.
  • Sluk for lyset i dit soveværelse, så du bliver udsat for så lidt blåt lys som muligt.

 

Blåt lys om dagen

Når vi udsættes for naturligt sollys om dagen, producerer vores kroppe mere melatonin om aftenen. Dette gør det lettere at falde i søvn og forbedrer søvnkvaliteten. Det er derfor vigtigt at få nok sollys i løbet af dagen.

Der er flere ting, du kan gøre for at få nok lys om dagen:

  • Sørg for at være udenfor i dagslys i mindst 30 minutter hver dag.
  • Åbn vinduerne i dit hjem, så du får sollys ind.
  • Brug en lysterapilampe, hvis du bor i et område med lidt dagslys.
Undgå blåt lys og opnå bedre søvn

Fun facts om blåt lys 

Blåt lys udsendes af en række kilder, herunder:

  • Solen
  • Computere, smartphones og andre elektroniske apparater
  • Kunstigt lys, såsom LED-lys
  • Lysstofrør

Solen er den største kilde til blåt lys. Solens lysintensitet kan være 1.000 gange højere end skærme. Dette svarer til, at du skal tilbringe 64 hele dage foran din tablet for at blive udsat for den samme mængde blåt lys, som hvis du bliver udsat for solstråler i en time.

Computere, smartphones og andre elektroniske apparater udsender også det blå lys. Disse apparater er dog typisk tættere på vores ansigter end solen, hvilket betyder, at vi bliver udsat for en højere dosis.

Kunstigt lys, såsom LED-lys og lysstofrør, kan også udsende blåt lys. Disse kilder til kunstigt lys er blevet mere og mere almindelige i de seneste år, hvilket betyder, at vi bliver udsat for mere af denne lysform end tidligere.

Vil du have flere tips til, hvordan du opnår en bedre søvn, kan du læse dette blogindlæg: 10 tips til bedre søvn


 

Vil du lære at sove bedre?

I mit online kursus – Din ultimative søvnguide – lærer du, hvordan den rette lysdosis kan blive din mest værdifulde allierede til en livsstil fyldt med vitalitet og god søvn.

Du lærer præcis, hvordan du kan forbedre din søvnkvalitet og samtidig have mere energi i de vågne timer.

Kurset er fyldt med de bedste videnskabeligt veldokumenterede metoder, herunder den rette lysdosering, der har vist sig at være en af de mest effektive genveje til en god søvn.

Du kan læse om online kurset Din ultimative søvnguide her

Referencer: Huberman Lab,  Why We Sleep

Del gerne på knapperne herunder, hvis dem du kender kan bruge denne viden.

Facebook
Email
LinkedIn
Scroll to Top