Der er mange symptomer på for lavt stofskifte

Føler du dig træt eller trist? Måske har du for lavt stofskifte!

Træthed, kort lunte, dårligt humør, en krop, der har smerter eller svært ved at tabe sig, er typiske tegn på for lavt stofskifte. Dit stofskifte har betydning for hele dit helbred, fordi enhver ubalance i stofskiftet påvirker alle celler i kroppen.

Stofskiftet fungerer lidt alá immunforsvaret. Ved at leve sundt kan man bevare et velfungerende stofskifte, men er der først koks i systemet, kan du ikke selv fikse det. Så skal der behandling til.

Hvis du har fået en stofskiftesygdom, er det vigtigt, at du kommer i behandling, da det ellers slider unødigt på alle celler og dermed også på dine muskler, knogler og dit nervesystem. 

Fakta om skjolbruskirtlen

Skjoldbruskkirtlen udskiller hormoner, der regulerer, hvordan kroppen bruger energi, ilt og varme.

Sygdommene er forbundet med, at skjoldbruskkirtlen enten forstørres (struma) eller ændrer funktion, så stofskiftet enten er for højt (hyperthyroidisme) eller for lavt (hypothyroidisme).
Sygdom i skjoldbruskkirtlen medfører øget risiko for blandt andet hjertesygdomme, lungesygdomme, psykiatriske lidelser og en øget dødelighed.
Læs mere om stofskiftesygdomme her: Thyroidea  og Thyroid

Hvad er skjoldbruskkirtlen

Denne lille kirtel formet som en sommerfugl, ligger den lavt på forsiden af halsen under dit adamsæble foran luftrøret. Når skjoldbruskkirtlen har normal størrelse, kan du ikke engang mærke den.

Ligesom speederen kontrollerer omdrejningerne i en bils motor, regulerer skjoldbruskkirtel- hormonerne kroppens stofskifte — kemiske reaktioner i cellerne, hvorved der produceres energi og dannes nyt væv. På den måde har skjoldbruskkirtlens hormoner indflydelse på dannelse og reparation af normalt væv, på regulering af hjerterytmen og på opretholdelse af produktion af energi til muskler og kropsvarme. Når skjoldbruskkirtlen ikke fungerer, vil du ikke have det godt.

Skjoldbruskkirtlens hormoner har også andre vigtige funktioner. For eksempel hjælper de leveren med at fjerne overskydende triglycerider (fedtstoffer) samt det såkaldte ’lede’ kolesterol (LDL) fra blodbanen. Kolesterolet transporteres til galden og derfra videre til tarmsystemet, hvor det forlader kroppen ad naturlig vej. På den anden side kan for få skjoldbruskkirtelhormoner forårsage en forøgelse af det ’lede’ kolesterol (LDL) og en formindskelse af det såkaldt ’herlige’ kolesterol (HDL).

 

Symptomer ved for lavt stofskifte

Uanset om dit stofskifte er for højt eller for lavt vil det påvirke alle dine organer og derfor kan der komme symptomer fra hele kroppen, dog sjældent alle symptomerne.

Lider du af?

 • Ekstrem træthed
 • Vægtøgning – du tager på selvom du gør som du plejer
 • Dårlig koncentration og hukommelse
 • Let at blive stresset
 • Dårligt humør og/eller at have depressive tendenser
 • At fryser let
 • Tørt og tyndere hår samt færre øjenbryn
 • Ømme muskler og led
 • Forstoppelse
 • Væskeophobning
 • Opsvulmet ansigt
 • Dobbelthage
 • Lav puls og lavt blodtryk
 • Højere kolesteroltal end du plejer
 • Tunge øjenlåg
 • Ændret menstruations cyklus
 • At have aborteret flere gange
 • Lavt indhold af testosteron i kroppen (primært mænd)

Kilde: ”Få styr på dit stofskifte” af af Inger Mann Forbes & Else Marie Juhl Thomsen

For lavt stofskifte symptomer kan bl.a være følgende

For lavt stofskifte er oftest autoimmun

90% af antallet af mennesker med lavt stofskifte lider af autoimmun Thyroiditis (AITD). Forskere har fundet ud af, at AITD kan være arveligt betinget, dvs., at man kan være genetisk disponeret for sygdommen, men også ikke genetisk (miljø) kan udløse en autoimmun sygdom, såsom kost, infektion, virus og graviditet. 

En autoimmun sygdom opstår, når kroppens immunforsvar angriber og ødelægger sundt kropsvæv ved en fejltagelse. De hvide blodlegemer i kroppens immunsystem, hjælper med til, at beskytte imod skadelige stoffer. Eksempler indbefatter bakterier, virus, toksiner, kræft celler og blod og væv. Disse stoffer indeholder antigener.

Immunsystemet producerer antistoffer mod disse antigener, der gør det muligt at ødelægge disse skadelige stoffer. Når du har en autoimmun sygdom, skelner dit immunforsvar ikke mellem raskt væv og antigener. Derfor, sætter kroppen ind med en reaktion, der ødelægger normalt væv.

Ved stofskiftesygdommen Hashimotos og Graves´sygdom angriber immunforsvaret skjoldbruskkirtlen og nedbryder den. Når der cirkulerer antistoffer rundt i kroppen nedbrydes skjoldbruskkirtlen mere og mere og til sidste må den give op. Er man på medicin betyder det at man jævnligt skal justere den, fordi skjoldbruskirtlens produktion af hormoner hele tiden falder, imens immunforsvaret nedbrydes.

Typiske stofskiftesygdomme smerter  

Trætheden er det, de fleste rammes af – uanset om vi taler for højt eller lavt stofskifte. Og det kan have en voldsom indflydelse på ens livskvalitet.

Jeg fik selv konstateret for lavt stofskifte tilbage i 2010 og jeg har personligt oplevet, hvordan denne træthed kan påvirke min hverdag og ikke mindst min livskvalitet. I mine dårlige perioder kan jeg snildt sove 8 timer om natten, alligevel være træt når jeg vågner og så tage en middagslur på 1 time hver dag. Derudover har jeg løbende store udsving i min energi, som gør, at jeg ikke orker mange af de almindelige daglige gøremål.

For nogle mennesker er trætheden så ekstrem, at det går ud over deres arbejde i en sådan grad, at de ender med at miste det.

Med den øgede træthed som de fleste oplever, kommer også andre negative sideeffekter. Man bliver mere social isoleret, humøret svinger, kroppen reagerer med smerter, væskeophobninger, dårlig hukommelse m.m. Meget af fritiden kan sagtens gå med at ligge på sofaen og lave så lidt som muligt, da der simpelthen ikke er overskud.

Symptomerne og derved også konsekvenserne af stofskifteproblemerne kan være mange, og en ting er sikkert, hvis det ikke behandles kan det have alvorlige konsekvenser. For et stofskifte i ubalance er det samme som en krop der ikke fungerer normalt og det kan i sidste ende medfører at du bliver alvorligt syg.

Mange går rundt med et ubehandlet stofskifte fordi mange af symptomerne kan forveksles med det at være super doven, i dårlig form, deprimeret, i overgangsalderen eller blot bare en del af det at bliver ældre.  Worst case kan du dø af det!

Årsager til udvikling af for lavt stofskifte

Der kan være mange grunde til at stofskiftet sætter ud. Og det er selvfølgelig relevant at finde årsagen , så det kan fikses igen.

Typisk vil årsagen være at finde i en af følgende:

 • Stress
 • Mangel på essentielle næringsstoffer
 • Dårlig blodsukkerregulering
 • Mave – tarm funktionen
 • Dårlig leverfunktion
 • Infektioner
 • Hormonelle ubalancer
 • Eksponering af giftstoffer
 • Ioniserende stråling
 • Medicin
 • Knuder og tumorer
 • Hypothalamus og hypofysen
 • Metafysiske årsager
 • Autoimmunitet

Så først og fremmest er det vigtigt at finde ud, hvad årsagen til dine stofskifteproblemer.

Kostanbefalinger ved en stofskiftesygdom

Du kan ikke reparerer din skjoldbruskirtel ved bare at spise sundt, men der er ingen tvivl om at det er vigtigt, at du har fokus på hvad du spiser. Både så du styrker dit immunforsvar så meget som overhovedet muligt, såvel som forebygger, at du ikke tager for meget på i vægt.

Det er vigtigt at styrke immunforsvaret så meget som muligt, med en masse anti-oksidanter. Derfor bør du indtage en sund kost med masser af økologiske grøntsager og frugt. 

Da en stofskiftesygdom ofte er autoimmun kan en antiinflammatorisk kost være vejen at gå. Det vil sige, at kosten hovedsageligt skal bestå af grønt, fisk, bønner, frugt, bær og nødder. Man skal så vidt muligt undgå forarbejdede fødevarer, som indeholder raffineret sukker, transfedtsyrer og kunstige farve- og smagsstoffer. Jeg har lavet et let og nemt kom igang med antiinflammatorisk kost onlinekursus, som du kan købe for blot 97 kr. 

Denne form for kost er meget næringsrig og har et højt indhold af næringsstoffer, som er vigtigt, fordi de fleste med stofskifteproblemer er i underskud af næringsstoffer.

Det handler også meget om at dæmpe den inflammation der er i kroppen og styrker dine celler.

Du kan læse meget mere om antiinflammatorisk kost på et af mine andre blogindlæg her  

Styrk dit stofskifte – styrk dit immunforsvar

En anden ting der er afgørende for dit stofskifte og immunforsvar er at have et sundt mave-tarm system. 80 procent af dit immunforsvar ligger i tarmene, og et mave-tarmsystem i langvarig ubalance, kan være medvirkende til mange kroniske lidelser og dermed også en negativ påvirkning på dit stofskifte.

Gavnlige (probiotiske) tarmbakterier bekæmper bl.a. sygdomsfremkaldende tarmflora såsom bakterier, svamp og parasitter ved at forhindre overvæksten af destruktive mikroorganismer. Mave-tarm funktionen producerer endvidere de vigtige B-vitaminer B2, biotin, B3, B5, B6, folinsyre, B12 vitaminer, der er afgørende for en sund immunrespons.

Det er en rigtig god ide at fremme en god balance i tarmen ved dagligt indtag af velsyrnede yoghurter, kefir, mælkesyregærede grønsager eller tilskud af probiotika.

Blodprøver giver konkret viden om stofskiftet

Der er 6 vigtige blodprøver, der kan fortælle dig mere konkret, hvordan din skjoldbruskirtel går og har det. Du kan læse mere om disse blodprøver samt, hvordan du læser og forstå tallene her.

Du kan desværre ikke få alle bloprøverne taget mere via den almindelige praktiserende læge. Derfor køber jeg dem på nettet og sender dem til England. Jeg bruger disse letsgetchecked.

Hvis du står i den situation at dine tal viser, at du ligger indenfor normalen, men alligevel har masser af symptomer der skriger af stofskifteproblemer, så giv ikke op. Jeg var medicineret i 5 år med beskeden ” du ligger indenfor normalen” og hvor jeg så i denne tid prøvede alt muligt andet for at komme mine symptomer til livs. Det kostede mig både masser af unødvendige prøver og mange penge på prøver såvel som alverdens kosttilskud, behandlinger etc.

Det var først da jeg selv begyndte at gå mere i dybden med stofskifteproblemer og jeg henvendte mig til nogle super kompetente mennesker indenfor området at jeg fik den hjælp der skulle til. Det er ikke for at tale dårligt om lægerne, men som så meget andet kan de jo ikke være altvidende og de har et standard skema som de går ud fra, så de gør jo det bedste de kan. Desværre er det bare ikke altid godt nok.

Brug for personlig hjælp ?

Jeg tilbyder personlige konsultationer , hvor jeg kan hjælpe dig til at få mere energi og overskud uanset om du har for lavt stofskifte eller ej. 

Du er velkommen til at kontakte mig og få en uforpligtende snak om jeg er den rigtige til at hjælpe dig  Skriv til mig på heidi@powerperformance.dk 

Del gerne på knapperne herunder, hvis dem du kender kan bruge denne viden.

Facebook
Email
LinkedIn
Scroll to Top