HIIT Træning – spar tid og optimer samtidig din træningsform

HIIT

HIIT træning – det er et hit 

“Jeg vil så gerne træne, men jeg har ikke tid”. Det er en af de hyppigste undskyldninger jeg hører fra folk der gerne vil i form. Men træning behøver ikke at tage mere end 30 minutter, og det kan du gøre eksempelvis med HIIT (høj intensiv – interval træning).

3 x 15 min. med HIIT svarer groft sagt til 3 x 1 time med normal træning, så der er meget tid at hente!

Du har tre parametre at skrue på, når det gælder effektiviteten af din træning:

  1. Varighed
  2. Antal træningspas
  3. Intensitet

Sådan kan du lave HIIT træning.

Niveau 1, begynder:
Opvarmning: Jog 5 min.
HIIT: 8 x 30 sek. sprint, 1 min. Gang mellem hvert sprint. Cool down: Jog 5 min.

Niveau 2, motionist:
Opvarmning: Jog 5 min.
HIIT: 12 x 30 sek. sprint, 1 min gang. Jog mellem hvert sprint. Cool down: Jog 5 min.

Niveau 3, veltrænet:
Opvarmning: Jog 5 min.
HIIT: 12 x 45 sek. sprint, 1 min gang. Jog mellem hvert sprint. Cool down: Jog 5 min

Tips til HIIT træning

For at variere træningen kan du udskifte løb med f.eks. cykling, roning, rulleskøjteløb osv. Prøv i intervallerne med sprint, at få pulsen op på 90 % af max puls.

Et par bemærkninger før du går i gang med HIIT træning

Sprint og intervaltræning er meget hård træning. Hvis du ikke har løbet før, er det en god idé at tage det roligt i starten, og bygge gradvist op. For nogle mennesker som begynder på HIIT træningen, er gang, som opvarmning og så rask gang eller stille og rolig jogging under ”sprintperioderne”, rigeligt hårdt.