10 trin til varige vaneændringer

10 trin til varige vaneændringer

At ændre vaner, at gå efter ”drømmen”, kræver mere end blot en tanke – det kræver mere end blot at sige ”gid jeg var….. / bare jeg kunne….. / eller jeg burde også…. …”

Hvis du vil ændre vaner og fastholde dem, så kræver det først og fremmest, at du sætter dig et MÅL for det du ønsker og bliver bevidst om de vaner, der begrænser dig i at nå dine mål.  Et positivt mål, som skaber nok værdi for dig til, at du ”gider” rykke på det. Hvis ikke disse kriterier som minimum er til stede, er chancen for succes meget lig nul.

➽ Hvert eneste nytår sætter tusindevis af mennesker mål om en sundere livsstil eller færre kg på sidebenene,  men allerede efter en uge har 25% af  dem opgivet deres nytårsfortsæt,  og en gennemsnitsperson har det samme nytårsfortsæt ti gange uden at det lykkes.

➽ 95% af dem, som taber sig ved hjælp af en slankekur, tager de tabte kilo på igen, og en stor procentdel tager mere på , end de tabte.

Tænk på hvor mange gange du selv har fejlet? Hvad det har gjort ved dit motivation i forhold til at prøve igen? Jo flere gange du prøver – og fejler- des mindre gå på mod har du til at prøve igen. Det smitter også af på andre områder i dit liv, på dit selvværd, dit forhold til andre mennesker, din tro på at du faktisk kan gennemføre og ja måske giver du helt op.

Så hvad skal der til for at du reelt set får succes med at ændre vaner og fastholde dem , så du ikke bliver en del af den kedelige statistik? Det får du svaret på i nedenstående.

Vaneændringer er svært fordi vi er vanedyr  

En vane skabes ved, at man ubevidst gentager en handling over lang tid. Første gang, du spiser noget sødt, eller drikker et glas vin efter en hård og stressende dag sender din hjerne en besked ud til hjernecellerne om, at du skal drikke/spise, når du vil slappe af. Næste gang du så finder vinen eller chokoladen frem, sendes samme information rundt til flere hjerneceller, og hvis du gentager handlingen nok gange, vil handlingen blive så automatiseret, at du ikke længere tænker over, hvad du gør – det er blevet til en vane.

Derfor er det så svært at slippe dårlige vaner 

★  For det første gør det livet lettere at have vaner, hjernen sparer energi, når vi gør ting automatisk. Vi ville ikke kunne fungere, hvis vi ikke havde vaner – vi ville for eksempel ikke vide, hvad vi skulle gøre, når vækkeuret ringer om morgenen eller det at takle simple ting som om vi vil have kaffe eller te, ville også tage for lang tid at overveje.

★ For det andet er vaner svære at bryde, fordi de giver os en følelse af tryghed, fordi vi gør noget, vi kan og er vant til at gøre. 95% af vores adfærd sker automatisk, ubevidst eller som en refleks på udefrakommende begivenheder. Kun 5% af vores handlinger er bevidste.

★ For det tredje må du blive bevidst om dine vaner og tydeliggøre, hvilke der er uhensigtsmæssige og således modarbejder dig i din vej mod at nå dit mål.

Vores vaner kan inddeles i tre grupper, nemlig de fysiske- , de tankemæssige- og de følelsesmæssige vaner. Alle disse vaner påvirker hinanden indbyrdes og påvirker således også vores vej hen imod at nå et mål. Derfor må vi ind og se på alle tre grupper for at kunne bryde vores vaner og nå vores mål.

Fysiske vaner er lette at få øje på, som når vi spiser usundt eller ikke dyrker nok motion. De to andre former for vaner er sværere at få øje på – det er svært at se, at vi føler os utilfredse med os selv, eller at vi tænker negativt. 

Spørg eksempelvis dig selv, hvad du gerne vil have mere af i dit liv, og hvad du gerne vil have mindre af. Hvad vil du gøre mere eller mindre? Hvordan vil du tænke? Hvad vil du føle? Det handler om at sætte sig hovedmål og tænke på sin sundhed langt frem. Hvordan skal din krop se ud om fem år? Hvis du gerne vil blive 105 år, må du se på, hvad du selv kan gøre for at blive så gammel og så bruge målene til at navigere med.

I nedenstående finder du en trin for trin guide  som hjælper dig til at gå fra tanke til handling, at nå de mål du ønsker.

10 trin til varige vaneændringer og at nå mål 

  1. Sæt dig et mål, som du virkelig ønsker at opnå. Sørg for at målet er positivt formuleret. Er målet eksempelvis at tabe dig –vil “formuleringen “jeg vil være slank “ kontra “jeg vil ikke være fed” være et godt eksempel på et positivt formuleret mål.
  1. Vær specifik.Det er ikke nok blot at sige, at du vil tabe dig. Du skal tydeliggøre, hvor mange kg. du reelt ønsker at tabe dig. En god idé er også at sætte flere ord på, såsom hvordan din krop ser anderledes ud , mere muskuløs, mindre tøj str. m.m.
  1. Hvad vil det give dig at nå dit mål? Skriv fordelene ved at opnå dit mål ned, det er her “guldet” ligger”. Vil du for eksempel bryde vanen med at spise usundt og i stedet cykle på job hver dag for at tabe dig, , så spørg dig selv, hvad det vil give dig at nå dit mål. Her kan svaret være, at du vil tabe dig, så du igen kan passe dit tøj, og at du vil se bedre ud og dermed være mere attraktiv over for kæresten, så du i stedet for det usunde kan hygge dig med ham/hende og måske dyrke lidt sex efter en hård dag, i stedet for at ”trøste” dig i de søde sager.

    Du vil også få mere fra hånden på jobbet, fordi du får mere overskud. Den ekstra energi vil give dig mulighed for at lege mere med dine børn. Og så vil du spare penge på ikke at bruge bilen og dermed få råd til fx. at rejse mere med familien. Det er disse underliggende mål, der er drivkraften, når det er svært at komme af sted om morgenen, fordi det regner eller sner.

  1. Lav delmål.Del målet op i delmål, så du kan føle glæde, hver gang du er nået et skridt tættere på dit store mål.

Er dit mål / føles dit mål også stort og langt fremme i fremtiden, bliver det også mere overskueligt og øger motivation at chunke dit store mål ned i små delmål.
  1. Hvad forhindrer dig?Er der noget, der kan forhindre dig i at nå dit mål, det kan være både af fysisk såvel som mental karakter. Notér dette ned og bliv opmærksom på hvad du kan gøre for at minimere og/eller eliminere disse forhindringer.
  1. Lav en to do liste.Efterfølgende skal du lave en liste over alle de ting, du er nødt til at gøre for at opnå dit mål. Du skal notere det du skal gøre mere af (herunder også nye ting), såvel som hvad du skal gøre mindre af.
  1. Små skridt skaber stor succes.Det er vigtigt at huske på, at store succeser bygger på små succeser. Når du skal i gang med at bryde en begrænsende vane, så spørg dig selv: Hvad er det mindste, jeg kan gøre? Et eksempel kan være et mål om at løbetræne. Måske har du købt løbeskoene, men de står stadig i skoæsken ubrugt.

    Hvad er så det mindste, du kan gøre? Du kan starte med kun at tage skoene på og af igen. Den næste dag kan du gå rundt i dit hjem med dem på, og den følgende dag kan du så gå udenfor med dem. Ved at tage små skridt af gangen får du langsomt opbygget en ny og bedre vane.
  1. Find balancen.Det gælder om at finde balancen, når vi ændrer vaner. Hvis du for eksempel vil løbetræne for at leve sundt og bliver så grebet af at nå dit mål, at du overperformer og ender med at løbe en halvmaraton hver dag, har din krop ikke længere godt af det – og du ender med at få skader og må droppe dit mål. Så lav en realistisk plan – do it but don´t overdo it! Det hjælper også på at holde motivationen i det lange løb.
  1. Alliér dig med en god ven/veninde, din kæreste, en coach eller en anden, der kan støtte dig på vejen mod dit mål.
  1. Op på hesten igen – når du falder i.Undersøgelser viser, at det tager 21-29 dage at bryde en vane (afhængig af vanens størrelse / afhængighed) , idet det tager tid for hjernen at danne nye vaner. 
I starten er det som regel hårdt, når man skal bryde en behagelig usund vane, men det gælder kun indtil, man får den erstattet af en ny og sundere vane.

    Mange mennesker er enten for hårde imod sig selv eller for bløde over for sig selv, når de falder tilbage i den gamle vane. Hvis du falder tilbage i den gamle vane, så spørg igen dig selv, hvad det mindste er, du kan gøre for at komme videre – og så begynd dér, hvor du var kommet til.

Og sidst men ikke mindst Husk at fejre dine succeser! Når du har nået et delmål, så husk at beløn dig selv med noget, du virkelig har lyst til, uden at det forstyrrer dig på din vej mod målet.

Du kan få mere inspiration om at ændre vaner HER

God fornøjelse med at ændre dine vaner og nå dine mål

Ønsker du at skabe bedre resultater og har du større ambitioner med dit liv end der, hvor du er nu? Så læs mere om mit forløb DET FEDE LIV, hvor jeg lærer dig at skabe ekstraordinære resultater og skabe det liv du drømmer om.

Facebook
Email
LinkedIn
Scroll to Top