spis dig sund ud fra syre base balancen

Bliv sundere med syre base balancen

spis dig sund ud fra syre base balancen

Få en sundere og stærkere krop
med syre base balancen

Hvor sur er du?

Man kan sammenligne en sur krop med et snavset akvarium. Hvis ilten forsvinder, planterne rådner, vandet bliver surt og fiskene syge, så giver vi ikke bare fiskene nogle piller og sætter dem tilbage i det samme sure vand. Nej, vi renser akvariet og fylder det med rent frisk vand og nye planter, som ilter vandet og gør det basisk, så fiskene kan komme sig.
 
På samme måde kan du se på din krop. Ca. 75 procent af den består af vand, og dine celler er fisk i dit indre akvarium. Hvis du var en fisk, hvilket akvarium ville du helst svømme rundt i: Et grumset, dårligt iltet akvarium, eller et akvarium med rent, klart vand og friske planter og ilt?

 

For at opretholde din sundhed og din krops vitalitet, er det vigtigt, at du respekterer blodets pH-balance, som er 7,365. Det er lige så vigtigt at overholde pH-balancen, som det er, at holde din krops temperatur på de 37 grader der skal til, for at den fungerer optimalt. Ellers kan det på sigt gå ud over kroppens funktioner, og der kan opstå svære skader i cellerne.

Overholder du din indvendige pH-værdi, forbliver du rask. I en sund krop bor en sund sjæl, for krop og hoved kan ikke ”adskilles”. Er du syg i kroppen, påvirker det også din mentale tilstand, f.eks. kan en syg krop også hurtigt blive til en overvægtig krop – og omvendt.

Det var en svensk, tysk ernæringsforsker, Dr. Ragner Berg, der i 1940’erne interesserede sig for mineralernes betydning og omsætning i stofskiftet og kroppen, som fandt ud af, at al kost ved forbrænding efterlader kuldioxid og vand og et overskud (aske og vand) af uorganisk syre. Denne syre kan ophobe sig i kroppens celler og svække den.

Kroppen kan relativt nemt forbrænde organiske syrer, f.eks. frugtsyre og mælkesyre og udskille kuldioxid og vand gennem lungerne. Motion øger disse effekter meget bedre. Men uorganisk syre, der laves ved syredannende kost, kræver basiske mineraler som kalcium, magnesium, kalium og natrium, for at kroppen kan neutralisere dem.

Syre-kost

Syredannende kost er først og fremmest fedt og proteinholdigt kød, fisk, æg, ost, olie, smør, sukker, kaffe, te, kakao, alkohol, tobak, brød, kornprodukter, ris, tørrede ærter, bønner, linser, hasselnødder, valnødder, jordnødder.

Forhold, der øger kroppens syreindhold, er stress, sorg og inaktivitet. Forhold, der nedsætter syrepåvirkningen er ro, glæde tilfredshed, motion, anerkendelse og faste.

Ophobning af syre kan give tendens til ophobning i led og væv, gigt, problemer med fordøjelsen, hovedpine, problemer med immunsystemet. Skal man have kroppen til at regenerere og hjælpe sig selv, er det godt at få styr på syre-base-balancen.

Folk med allergi eller vedvarende problemer med maven kan med fordel følge teorierne om syre-base-balancen og derved øge deres energi.

Base-kost

Basedannende kost er grove grønsager, grønne grønsagstoppe, kartofler, hvidløg, urtete, dadler, figner, bananer, æbler og sur frugt, æbleeddike (fra hele æbler), surmælksprodukter.

Men husk på ikke kun at spise Base –kost, det er balancen mellem syre og base, der gør en sund.

For mange er det nok at få varierende grove grønsager og spise alsidigt. Undgå hvidt mel, sukker, kaffe, alkohol og røg og få de godt og vel seks stk. grønsager (og lidt frugt) pr. dag sammen med 1,5-2 liter vand.

PH værdien kan måles på en skala, der går fra 1 til 14.

1 er ekstremt syrligt og 7 er neutralt.

Kroppen har det bedst, hvis PH værdien i blodet ligger mellem 7,38 og 7,42.

Kroppen optager ilt op til 1000 gange bedre, når miljøet er basisk med niveauer fra 7,0 og opefter.

Du kan hver dag måle syre/base balancen i din urin via en lille PH test, som kan købes på apoteket. PH værdien i din urin adskiller sig fra PH værdien i blodet.

Urinens PH værdi skal helst ligge mellem 5 og 6 eller højere. Ligger den under dette, så er du for sur.

Du kan anvende målingen som et parameter for, hvor effektivt din indre regulerende bufferkapacitet arbejder, samt hvilke fødevarer, der virker forsurende på din krop. 

 

TIPS

Syre-basebalancen kan kontrolleres ved brug af ph-strips eller combi 9-test, der også tester flere organfunktioner og ph-værdier.

Syrer har en ph-værdi under 7.
7 er neutral.
Og over 7 er det base.

Det er først og fremmest nyrerne, der udskiller syre. Andre organer – f.eks. lunger kan udskille syre i udåndingsluften, hud gennem sved og tarmen gennem afføringen.

Udrensende kost

Ønsker man en stærk udrensende kost, kan man bruge en tallerkeninddeling, der siger:

Morgen: 55 pct. kartoffel og/eller boghvede, 35 pct. rå grønsager, gulerod, rødbede, grønt, 10 pct. mandler (skyllet og iblødsat).

Middag: 35 pct. kogte kartofler, 55 pct. rå og kogte grønsager, 10 pct. humus – oliven sammen med 1-2 spiseskefuld sammensat olie f.eks Perfect Life.

Aften: 35 pct. kartofler eller hirsegrød, 55 pct. kogte grønsager 10 pct. kogte bønner, kikærter eller vegetarpostej, 1 spiseskefuld blandingsolie.

Basiske og udrensende urter

Brændnælde – er tidligt fremme om foråret og de første blade kan bruges som det grønne eller i suppe. De er også gode i boller eller brød. Brændenælde er rig på basisk mineraler og vitaminer, og indeholder stoffer, der er vandrivende.

Fås også som te, 1- 3 kopper dagligt, kapsler, 1-3 dagligt, og som pulver til madfremstilling.

Løvetand – tidligt på året er det bladene, der er optimale. Det er en bitter urt, der hjælper leveren og er udrensende. I syre-base-tabeller er det en meget basisk urt. De friske spæde blade kan bruges i salat.

Fås som te og i kapsler, 1-3 dagligt.

Base-te – laves af 28 basiske grønsager og urter i en form, som giver en god optagelighed. ¼ l kogende vand overhældes 1 spsk. urter. Trækker i 15 min. Nyd en kop 1- 3 gange pr. dag.

Venustorn – er et spændende afrikansk naturlægemiddel, der har indholdsstoffer, der spalter syre- og affaldsstof-ophobninger. Selv har jeg set, hørt og mærket plantens udrensende effekt. Den er også bitter, og stoffet stimulerer lever og fordøjelsen. Bruges ved ømme led og muskler.

Fås som te og kapsler. Bruges som udrensning i op til 3 uger. Se brugsanvisningen.

Basiske tilskud

Mineral tilskud:

Der findes fornuftige tilskud, man kan tage ved for meget syreophopning. Det kan være Basica, Dolomit eller koralkalk Okinawa mineraler.

Æbleeddike:

Æbleeddike af hele æbler er rigtig godt. Det indeholder også skallens næringsstoffer med mange mineraler, antibakterielle stoffer og stoffer, der renser ud og neutraliserer. Egnet til dressing, lage mm. og som tilskud, hvor man tager en lille snaps i et glas vand 1 til 3 gange dagligt. Kan også fås i form af kapsler.

Mere viden om syre base balancen

  • Hæfte: ‘Syre-base balancen’ af Frede Damgaard. Her er fødevarerne opstillet efter deres syre-base værdi, samt praktiske råd til, hvordan du kommer i gang.
  • ‘Mad eller Medicin’ af Ellen Møller (Høst & Søn) og “Spis dig fra ledsmerter, gigt og…” af Ellen Møller (Klitrose), samt “Kreativ hverdagsmad og helbredende Kostvaner” af Eva Lydeking-Olsen (Klitrose).
  • Bettinna Delfs har skrevet en fremragende bog om alkaline living, som indrager mere end blot kost delen. Den kan købes på hendes hjemmeside https://alkalineliving.dk/
Vil du have hjælp til at få en sundere og stærkere krop i balance så læs mere om mit forløb DET SUNDE LIV 
Facebook
Email
LinkedIn
Arkiver
Scroll to Top