En powernap er en effektiv metode til at øge ens arbejdsevne

Optimer produktiviteten med NASA powernaps: Sådan gør du det!

Glem kaffe og energidrikke – her er en mere effektiv måde at tackle træthed på! Læs om, hvordan en NASA Nap, måske bedre kendt i dag som powernap, kan være nøglen til at du kan være flyvende også efter kl.16.00.

I dette blogindlæg vil du bl.a blive klogere på:

 

I 1995 begyndte NASA at undersøge effekten af en kort lur som en strategi til at holde piloter friske under deres skift. De har siden fortsat med at undersøge, hvordan disse korte lure kan forbedre arbejdspræstation og opmærksomhed. En NASA-nap refererer til en kort lur, der tages for at optimere ydeevnen.

Fordelene ved en NASA powernap

Den oprindelige NASA-studie fra 1995 viste, at piloter, der tog en lur i 26 minutter, oplevede op til en 54% stigning i opmærksomhed og en 34% stigning i jobpræstation sammenlignet med dem, der ikke gjorde. Derudover oplevede de mindre søvnighed mod slutningen af deres flyvninger, mens de piloter, der ikke tog en lur, viste dobbelt så meget træthed. 

Læs mere om forskningen bag  NASA’s powernaps her.

 

I nyere studier, der ikke er relateret til NASA, har korte lure, fortsat med at vise fordele, herunder:

  • Forbedret hukommelse og kreativitet
  • Nedsat reaktionstid
  • Bedre hjertesundhed
  • Øget fokus og koncentration
  • Lavere blodtryk

Du kan læse mere om dette bl.a her Effects of a short daytime nap on the cognitive performance og her Alertness management: strategic naps in operational settings.

 

Sådan virker en powernap

For at forstå, hvorfor en powernap er så effektiv, er det vigtigt at se nærmere på, hvordan vores krop og sind reagerer på søvn. Når vi sover, gennemgår vi forskellige søvnstadier, herunder let søvn, dyb søvn og REM-søvn. En powernap er designet til at undgå de dybere søvnstadier og fokusere på let søvn, hvilket giver os mulighed for at vågne op følelsesmæssigt og mentalt genopladet uden følelsen af at være søvnig. Den korte varighed af en powernap, typisk mellem 10 og 30 minutter, er nøglen til at undgå den sløve følelse, der kan opstå efter længere lure.

En eftermiddagslur er gavnligt for din ydeevne

Powernapping er ikke kun for astronauter

En lille lur er ikke kun for astronauter – det er for alle, der ønsker at optimere deres produktivitet og generelle velvære. At tage en kort eftermiddagslur som en del af din daglige rutine kan give dig en mærkbar forbedring i din præstation, fokus og livskvalitet.

Personligt har jeg selv haft stor gavn af en daglig eftermiddagslur, især i en flerårig periode under min overgangsalder, hvor jeg ikke sov særlig godt eller meget. I denne tid tog jeg mig dagligt en lille eftermiddagslur for at have overskud til dagligdagen og undgå at gå rundt som en zombie. Det var simpelthen en nødvendighed for at kunne opretholde min energi og være produktiv, selv når nattesøvnen svigtede.

Hvis du, ligesom mange andre, oplever udfordringer med at få tilstrækkelig søvn om natten, kan en powernap også være vejen frem for dig. Korte lure kan hjælpe med at kompensere for manglende nattesøvn og give dig den nødvendige energi til at komme igennem dagen.

Så du skal ikke have dårlig samvittighed over at give dig selv tilladelse til at tage en kort eftermiddagslur næste gang trætheden rammer dig – din krop og dit sind vil takke dig for det!

Brug for hjælp til at sove bedre? 

Har du brug for generelt at få en bedre søvn – og på den måde måske slippe for at have brug for den daglige eftermiddagslur, så se nærmere på mit online kursus Din ultimative søvnguide, som giver dig nogle af de bedste råd, strategier og værktøjer der findes. Kurset er nemlig udviklet på baggrund af den viden, som verdens førende søvnforskere har publiceret.

Del gerne på knapperne herunder, hvis du kender nogen der kunne få værdi af denne viden.

Facebook
Email
LinkedIn
Scroll to Top