At ændre vaner kræver mere end motivation

Varige vaneændringer skabes ikke på motivation alene

Dette blogindlæg er et lille udkast fra en af kapitlerne fra min bog NUTIDEN AMAZONER og som du kan læse mere om HER

Der er ingen, der er motiverede hver eneste dag i deres liv. Hvis der er noget, som moderne videnskab har lært os om vaneændringer, er det, at dit miljø og dine tillidssystemer er meget vigtigere end din viljestyrke. Det handler om, at vi dybest set skal elske de ting, vi vil have og de vaner, der fører til de ting, vi vil have. Det er her den rigtige udfordring ligger, for typisk vågner folk og siger til sig selv: ”Jeg vil gerne være slank. Jeg vil elske at være slank”. Og det er jo nemt nok at sige. Det svære er at lære at elske de vaner, der får dig derhen.

Den anerkendte coach Tony Robbins siger, at langt de fleste mennesker overvurderer, hvad de kan opnå i et år og undervurderer, hvad de kan opnå i fem. I forhold til vaneændringer betyder det, at man skal gøre sit mål overskueligt nok til, at det kan passe ind i ens hverdag – at det er realistisk . Alt for mange slår et for stort eller for mange brød op, når de vil ændre vaner.

James Clear, der er forfatter og har skrevet bøger om vaner og præstation, har skrevet en artikel om den amerikanske og nu afdøde fitnessekspert Jack LaLanne . Han lavede 90 minutters vægttræning og 30 minutters enten løb eller svømning hver dag i 60 år. Men hvem vågner hver eneste dag syv dage om ugen i 60 år og er topmotiveret? Det er der ingen, der gør. Der er alt for mange ting, der kan påvirke ens viljestyrke. Clears pointe er, at hvis man laver en plan, sætter den i sin kalender og holder fast i den, så er det meget mindre nødvendigt med viljestyrke.

De fleste planlægger ofte ud fra, hvordan den perfekte dag ser ud, men tager ikke højde for uforudsete udfordringer som børn, der bliver syge, trafikpropper og lignende. Dr. Eric Cobb, der er en af verdens førende eksperter i fysiologi og psykologi i forhold til sundhed – og i øvrigt min mentor fra Z-Health, siger, at enhver plan du laver, som du ikke kan overskue at overholde på din værste dag, det er ikke en god plan.

Vi skal ikke tænke på vores livsmål som store, forvovne ting, som vi kun kan opnå, når tiden er den rette, men i stedet som bittesmå daglige adfærdsændringer, som vi gentager, indtil målet bliver uundgåeligt at nå.
Hvad hvis det at tabe 20 kilo ikke afhang af, at en forsker udvikler den perfekte slankekur, eller at du finder en overmenneskelig mængde af viljestyrke, men i stedet afhænger af en serie af små adfærdsmønstre, som du altid kan kontrollere? Adfærdsmønstre som at gå 20 minutter om dagen, drikke otte glas vand om dagen eller spise to måltider i stedet for tre.

Der er mange bøger hvor de små skridt står nævnt som vejen frem hvis du ønsker varige vaneændringer. En af de bøger der kun handler om dette emne er en bog ved navn Kaizen-metoden.

Vil du have flere tips til at skabe varige vaneændringer, så læs dette blogindlæg, der handler om vigtige elementer du skal have med i dine overvejelser, når du sætter dig mål  10 TRIN TIL VARIGE VANEÆNDRINGER 

Snyd din hjerne til at opnå dine mål

Du kan selvfølgelig godt få resultater ved at sætte ekstreme restriktioner for dig selv, tage en kold tyrker eller igangsætte en masse nye tiltag på én gang. Men mange gange giver man op efter kort tid, og nogen kommer slet ikke i gang med de ønskede ændringer, fordi de allerede er mentalt trætte, inden de overhovedet er startet på vaneændringerne. Hvis du ønsker at lave en forandring, der varer ved, kan Kaizen være løsningen.

Eksempel: Det kan godt være, at du på grund af helbredsmæssige årsager bør tabe dig 20 kg. Men det kan være, at du er en stresset alenemor, der kun har en time til overs i en hektisk hverdag, og den time er kl. 21, når ungerne er lagt i seng, opvasken er taget, og madpakkerne til dagen efter er smurt. Hvad tror du, der ville ske, hvis jeg bad sådan en person om at komme i gang med en slankekur og et intensivt træningsforløb? Chancen for, at hun ville kunne overskue det er lig nul.

Det, der er en af de allervigtigste principper i Kaizen-metoden, er, at du skal starte med meget små skridt. Og de skal i begyndelsen være så små, at de næsten kan virke pinligt ubetydelige. Det kunne fx være, at i stedet for at begynde med et træningsprogram på 30 minutter hver dag, så kan du gå 1-2 trin på stedet derhjemme foran TV-avisen. Eller i stedet for at opg ive kaffe helt, kan du måske skære en enkelt kop ned om dagen.

Kaizen-metoden er en effektiv og behagelig måde at ændre vaner på og opnå et bestemt mål og den kan også sagtens bruges i forbindelse med at klare en større udfordring ved at søge kontinuerlige, men hele tiden små forbedringer.

6 små strategier til at ændre vaner

  • Stille spørgsmål for at fjerne angst og inspirere til kreativitet

  • Tænke små tanker for at udvikle nye færdigheder og vaner

  • Udføre små handlinger, som garanterer succes

  • Løse små problemer selv, når man er midt i en overvældende krise

  • Give sig selv og andre små belønninger for at frembringe de bedste resultater

  • Erkende de små, men afgørende øjeblikke, som alle andre ignorerer

Selvom skridtene er små, er dét, vi stræber efter, ikke småt.

 

Brug for hjælp til at skabe varige vaneændringer?

Læs om mit forløb HER

Facebook
Email
LinkedIn
Arkiver
Scroll to Top